Stresszkezelési technikák alkalmazása gyakorlatban

Stresszkezelési technikák, stresszkezelés a mindennapokban

Szervezetünk megszenvedi a folyamatosan fennálló stresszt. Ismerj meg néhány stresszkezelési technikát, amely hasznos lehet a legtöbb stresszhelyzet kezelésében!

Tartalomjegyzék

A jó stressz és a rossz stressz

stresszt gyakran negatív jelenségként értelmezzük, pedig nem minden fajta stressz káros. Az úgynevezett ‘jó’ stressz, vagy eustress, serkentő hatású lehet. Ez a fajta stressz segíthet minket abban, hogy jobban teljesítsünk bizonyos helyzetekben, például egy fontos vizsga előtt vagy egy nagy projekt befejező szakaszában. Ugyanakkor a ‘rossz’ stresszt, más néven disztresst tartósan megtapasztalva egészségkárosító hatásokat okozhat.

Az emberi szervezet természetes módon reagál az ingerre adott nem specifikus stresszhelyzetekre – ez is a stressz alapvetően pozitív funkciója. Azonban ha túl hosszú ideig tart ez az állapot, krónikusvá válhat és komoly betegségeket okozhat.

A stresszkezelés jelentősége a mindennapokban

A mindennapi életünk során rengeteg olyan helyzet adódik, amelyek szorongást és stresszes helyzeteket eredményeznek. Ilyen lehet például egy nehézséget okozó munkahelyi feladat vagy magánéleti problémák megoldása. Ha képesek vagyunk kezelni a stresszt, akkor ezeket a helyzeteket könnyebben átvészelhetjük.

Stresszhelyzetek hatásai: Tünetek, amikre figyelni kell

A tartós stressz számos fizikai és lelki tünetet okozhat. Ilyen tünetek lehetnek például:

  • az alvási zavarok,
  • szorongás,
  • emésztési problémák,
  • magas vérnyomás,
  • állandó feszültség érzése,
  • ingerlékenység,
  • fejfájás és
  • koncentrációs nehézségek.

Ha hosszan tartó ideig tapasztalod ezeket a tüneteket és úgy érzed, hogy nem tudsz megbirkózni a mindennapi stresszes helyzetekkel, akkor érdemes szakemberhez fordulni. Vannak a mindennapokban alkalmazható stresszoldó módszerek.

Az Ashwagandhát az idegrendszer védelmére, valamint a kimerültség és az álmatlanság kezelésére használják. Mindemellett afrodiziákumnak, féreghajtónak, idegrendszeri stimulánsnak, stb. is tekintik.

A betegségek és az emésztési problémák kapcsolata a hosszan tartó stresszel

krónikus stressz hatásai nem csak a lelki egészségünkre, de a fizikai állapotunkra is kihatnak. A folyamatosan magas stresszhormonok szintje például növeli a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.

Az emésztőrendszerünk is érzékeny a stresszre: az idegrendszer és az emésztőrendszer közötti kapcsolat miatt, amit gyakran „második agynak” is neveznek. Az ilyen típusú problémák kezelésekor tehát nem csak a tüneteket kell kezelni, hanem feltétlenül szükséges megtalálni és csökkenteni az alapvető okot – vagyis megfelelően kezelni a stresszt.

Megküzdési stratégiák kiválasztása stresszkezeléshez

stresszhelyzetekkel való megküzdéshez elengedhetetlen egy hatékony stratégia kialakítása. Ez magában foglalhatja például azt, hogy megtanulunk nemet mondani bizonyos dolgokra vagy időt szánunk arra, hogy ellazuljunk és regenerálódjunk.

Az első lépése ennek általában az önismeret: ha tisztában vagyunk vele, hogy milyen helyzetek okoznak számunkra stresszt és hogyan reagálunk rájuk, akkor hatékonyabban tudjuk alkalmazni a különböző stresszkezelési technikákat.

Az önismeret: a stresszkezelés kulcsa

stresszkezelés első lépése az önismeret. Ha tisztában vagyunk vele, hogy milyen helyzetek okoznak számunkra stresszt és hogyan reagálunk rájuk, akkor hatékonyabban tudjuk alkalmazni a különböző stresszkezelési technikákat.

Az önismeret nem csak arról szól, hogy felismerjük saját stresszes helyzeteket és reakcióinkat. Azt is magában foglalja, hogy megértjük saját érzelmi állapotainkat és gondolkodásunkat – ezáltal képesek leszünk jobban kezelni a stresszt.

Stresszkezelési technikák

Számos különböző stresszkezelési technika létezik, amelyek segíthetnek abban, hogy jobban kezdjen el bánni a mindennapi életében jelentkező stresszhelyzetekkel. Ezek között találhatók relaxációs gyakorlatok (mint például az autogén tréning), meditáció vagy akár testmozgás is.

A megfelelő módszer kiválasztása nagy mértékben függ attól, hogy mi a stressz okozó tényező. Nem minden technika működik mindenkinél, ezért fontos, hogy kipróbáljuk a különböző módszereket és megtaláljuk azt, ami a legjobban működik számunkra.

WTN Rózsagyökér komplex saját erőforrásaid mozgósításával segítheti mindennapi feladataid könnyebb megoldását. A rózsagyökér és a kapszulában található egyéb gyógynövények kombinációjának köszönhetően, stresszoldó, feszültségoldó, méregtelenítő és antioxidáns hatás feltételezhető. 

Hogyan segíthet a tudatos légzés a stresszkezelésben?

tudatos légzés egy olyan stresszkezelési technika, amely bárhol és bármikor alkalmazható. A mély, lassú belégzések és hosszan tartott kilégzések segítenek csökkenteni a stresszhormonok szintjét az emberi szervezetben, ezzel csillapítva az idegrendszer reakcióit.

A tudatos légzést gyakran használják meditációs gyakorlatokban is mint relaxációs eszközt. Az ilyen típusú légzőgyakorlatokat rendszeresen végezve nem csak azonnali megkönnyebbülést érezhetünk egy-egy stresszes helyzetben, de hosszú távon is javíthatja általános jól-létünket és képességünket kezelni a stresszt.

A testmozgás szerepe a stresszkezelést támogató eszközként

testmozgás egyike azoknak a módszereknek, amelyek segítenek csökkenteni a stresszt. A rendszeres fizikai aktivitás serkenti az endorfin termelődését. Ezek az úgynevezett ‘boldogsághormonok’, javítják hangulatunkat, elűzik a stresszt okozó gondolatokat és csökkentik a szorongást.

Nem csak az intenzív edzések, mint például futás vagy súlyemelés segíthetnek. Még a nyugodt, relaxáló tornagyakorlatok és a jóga is hatékonyak lehetnek. Fontos megjegyezni, hogy nem feltétlenül szükséges órákat eltölteni edzőteremben – már napi 20-30 perc mozgás is jelentős javulást okozhat.

A megfelelő stresszkezelő szakember kiválasztása

Ha úgy érzed, hogy nem tudsz egyedül megbirkózni a mindennapi stresszes helyzetekkel, akkor érdemes szakemberhez fordulni. A megfelelő stresszkezelő segítheti az emberi szervezet természetes reakcióinak megértését és tanítja a hatékonyabb stresszkezelést.

A választás során fontos figyelembe venni az adott személy tapasztalatát és képzettségét. Ezenkívül fontos olyan valakit találni, akivel jól tudsz kommunikálni és biztonságban érzed magad. Ez ugyanis kulcsfontosságú a sikeres terápiás folyamatban.

Dr. Reményi Rozália természetgyógyász

Hívja most időpont egyeztetéshez!

Telefonos időpont egyeztetés

Hétköznap reggel 9:00 és 19:00 óra között.