Telefon: 06-70/226-3024
Cím: 1036 Budapest, Kolosy tér 1/a 2. emelet

Ételallergia teszt, ételintolerancia vizsgálat

Ételallergia teszt, ételintolerancia vizsgálat

Az ételintolerancia teszt

Emésztési gondokkal, gyomorgörccsel, puffadással, székrekedéssel vagy éppen hasmenéssel, különféle bélproblémákkal százezrek küszködnek Magyarországon, próbálva ilyen-olyan tüneti kezeléssel enyhíteni panaszaikat. Az elmúlt években egyre inkább előtérbe kerülnek az ételintolerancia vizsgálatok, amelyek révén olyan tünetekre tudnak a szakorvosok magyarázatot adni, amelyekre korábbi kivizsgálások alapján nem találtak válaszokat. Ha bebizonyosodik, hogy ételintolerancia áll tünetek mögött, azon gyógyszer nélkül, megfelelő diétával, vagy biorezonanciás kezeléssel is segíteni tudnak, hiszen nem beszélhetünk szervi elváltozásról. 

A szakterület az utóbbi időben rengeteget fejlődött, ma már nem kell drága, megbízhatatlan vértesztekre bízni egészségünket – a biorezonanciás eljárás nem csak, hogy kimutatja az ételintoleranciát, de kezelni is lehet vele!

Ételallergia vagy ételintolerancia?

Amíg az ételallergiát viszonylag egyszerű beazonosítani, hiszen a panaszok azonnal, olykor igen heves formában jelentkeznek, az ételintolerancia sokkal alattomosabb betegség: a tünetek erőssége függ az elfogyasztott ételtípus mennyiségétől is, és sokszor csak órákkal vagy egy-két nappal később jelentkeznek. Amíg az ételallergiát az immunrendszer okozza, az ételintoleranciát az emésztőrendszer váltja ki.

Az ételintolerancia tünetei

Rendszeresen visszatérő, sokféle kellemetlen panasz: emésztési zavarok (puffadás, szelek, hasmenés, székrekedés); bőrelváltozások (pattanások, akne, kiütések); ismétlődő fejfájás (migrén); alvászavarok (álmatlanság); izületi fájdalmaksúlyproblémák (hízás/fogyás). Egyidejűleg persze többféle tünet is jelentkezhet, gyakran minden előzmény nélkül.

Fontos!
Krónikus bélbetegségeket (IBS, Crohn betegség, colitis) gyakran kísér fokozott ételérzékenység, amely azonban feltehetőleg nem oki tényező e betegségek kialakulásában.

Melyik az ételérzékenység vizsgálat legjobb módja?

Az ételérzékenység vizsgálatnak több módja is létezik. Ezek közül a legismertebb a Fooddetective teszt. Az eljárás során egy csepp vérből megpróbálják megállapítani, hogy az ügyfél mely élelmiszerekre lehet allergiás. Igen ám, de a Fooddetective egy igen drága teszt, ráadásul az ételallergia vizsgálat vérből kinyert eredménye nem mindig pontos. Emellett pedig kellemetlen lehet azok számára, akik félnek a szúrástól, még akkor is, ha az csak egy pillanatig tart.

A másik megoldás a biorezonanciális vizsgálat, amely mind ételallergia tesztként, mind ételintolerancia tesztként tökéletesen megállja a helyét. Ez egy teljesen fájdalommentes folyamat, ami közben nem hatolnak be a testbe sem tűvel, sem más eszközzel, egyszerűen csak pántokat helyeznek az illető csuklóira, bokáira és fejére. A készülék végez egy gyors energetikai vizsgálatot, amely alapján pontosan megállapítható, mely élelmiszerekre allergiás.

Hogyan működik a biorezonanciális ételintolerancia és ételallergia vizsgálat?

Minden élő szervezet rendelkezik elektromágneses mezővel. Az egészséges sejtek másféle rezgéseket bocsátanak ki, mint a betegek. Ezt használják fel a biorezonanciás ételintolerancia vizsgálat és ételallergia teszt elvégzéséhez és nem csak olcsóbb, de kellemesebb is a fooddetective tesztnél. A vizsgálat során pántokat helyeznek a páciens testére, így képes „leolvasni” a frekvenciarezgésekből az allergia forrását. A tudomány és az emberi test együttműködésének köszönhetően a biorezonanciás ételintolerancia vizsgálat adja a lehető legpontosabb eredményeket. Ez a beavatkozást nem igénylő ételallergia tesztet budapesti rendelőnkben Ön is igénybe veheti.

Mihez kezdjünk az ételallergia vizsgálat eredményeivel?

A legtöbb ember a panaszok egy hónapon belüli javulásáról számol be azután, hogy elhagyta azokat az ételeket, melyekre pozitív reakciókat mutattak tesztünkben. A biorezonanciás ételérzékenység vizsgálat után kapott eredmények alapján egyszerűen változtathat étkezési szokásain. A legegyszerűbb megoldás, ha minden pozitív reakciót adó élelmiszert elhagyunk legalább 3 hónapra, a reakció erősségétől függetlenül. A diéta mellett, a gyorsabb eredmény elérése érdekében, javasoljuk a rendelőnkben igénybe vehető biorezonanciás kezeléseket is.

Mit tegyek, ha több pozitív eredményt is kijött az ételallergia vizsgálat során?

Ilyenkor úgy érezheti, hogy az összes élelmiszer egyszerre történő elhagyása túlságosan radikális változtatás lenne. Ez esetben a következőképpen könnyíthet a váltáson: 1. tartózkodjon azoktól az ételektől, amelyek közepes vagy erős reakciót mutatnak. 2. váltogassa forgásban a gyenge jelet adókat. Ez a forgás azt jelenti, hogy 4 naponta csak egyszer egyen belőlük. Példa búzára: 1.nap búzakenyeret egyen, 2.nap zabsüti, 3.nap kukoricakenyeret, 4.nap rizskenyeret, 5.nap ismét lehet búzalisztből készült kenyér vagy tészta az aznapi táplálék… és így tovább.

Sajnos nem kizárt, hogy az új diéta megkezdése utáni első napokban rosszabbul érzi magát. Ilyenkor is érdemes kitartani az új diéta mellett! Fontos további szempont, hogy étrendje továbbra is kiegyensúlyozott maradjon. Ezért célszerű, ha az elhagyott élelmiszereket más, intoleranciát nem okozó új diétával váltja fel. Erre vonatkozóan célszerű dietetikus szakembertől tanácsot kérni.

Melyek azok az alapvető szabályok, melyekre érdemes odafigyelni, mielőtt változtatna étrendjén?

Minden esetben fontos, hogy étrendünk egészséges és tápláló legyen. Amennyiben Ön orvosi kezelésre szorul, vagy gyermeket vár, a kapott eredményt feltétlenül egyeztesse egészségügyi szakemberrel: orvossal, táplálkozási szakemberrel, dietetikussal. Amennyire csak tudja, tervezze meg étrendjét. Jelentősen csökkenthető az átállással járó "Mit is egyek?" dilemma, ha a szervezete által nem elutasított ételekből recepteket állít össze. Kóstoljon meg minél több „engedélyezett” élelmiszert! Jobb arra koncentrálni, amit ehetünk és finom is, mint arra, amit tilos. Amikor elhagy egy ételt, próbálja meg helyettesíteni egy másikkal abból az élelmiszer-csoportból, amellyel szemben nincsen immunreakciója. Ha egy élelmiszer elhagyása jó hatással van Önre, később is tartózkodjon tőle, ha az ellenőrző teszt eredménye szerint az adott élelmiszerre esetleg már megszűnt az érzékenysége. Legyen tudatos vásárló! Mindig olvassa el a megvásárolt élelmiszerek csomagolásán az összetevők címkét, mert a kész- és félkész ételek, az öntetek és szószok számtalan olyan az összetevőt tartalmaznak, melyekről nem is gondolnánk, hogy benne van. Muszáj megbizonyosodnia róla, hogy a megvásárolt élelmek nem tartalmaznak az Ön számára reaktív összetevőket.

A diéta folyamán...

Sokak szerint beválik ha "étel és tünet" naplót vezet. Ebben feljegyzi az Ön által a változtatás előtt fogyasztott ételeket és folytatja a diéta alatt is. Ha folyamatosan írja, hogyan érezte magát és hogy mely tünetei jelentkeztek (javultak vagy nem változtak), egyértelmű választ kaphat arra, hogy valóban az ételintolerancia volt-e panaszai elsődleges oka.

Hogyan vezesse be étrendjébe újra a már elhagyott ételeket?

Minimum 3 hónapnyi diéta után, ha a panaszok elmúltak, megpróbálhatja újra bevezetni étrendjébe az elhagyott ételt. Ezt mindig fokozatosan hajtsa végre. Egy-egy étek fogyasztásának újrakezdését követően 5-7 napig várjon, hogy visszatérnek-e a panaszok. Amennyiben igen, akkor további 1-2 hónapig tartózkodjon az adott élelmiszer fogyasztásától. Ha a tünetmentesség megmarad, újra beépítheti a kérdéses ételt étrendjébe.

Hogyan előzze meg újabb élelmiszer érzékenység kialakulását?

Miközben megváltoztatja étrendjét, számos új élelmiszert vezetve be, előfordulhat, hogy ezek valamelyikével szemben alakul ki intolerancia. Ennek a veszélynek a csökkentése érdekében érdemes sokféle élelmiszert fogyasztani és egyet-egyet csak 3-4 naponta.

A biorezonancia tesztet szakképzett kolléga elvégzi rendelőnkben:

Dr. Reményi Rozália természetgyógyász

Hívja most időpont egyeztetéshez!

Telefonos időpont egyeztetés

Hétköznap reggel 9:00 és 19:00 óra között.