Telefon: 06-70/226-3024
Cím: 1036 Budapest, Kolosy tér 1/a 2. emelet

Az epés reflux tünetei és a reflux betegség természetes kezelése

A reflux az egyik leggyakoribb emésztőrendszeri betegség. A reflux tünetei közül a legfontosabb a nyelőcső és/vagy gyomorégés, amit a magyarok közel fele tapasztalja alkalmanként vagy rendszeresen. Sajnos kezelésére az orvosok általában csak savlekötőt írnak fel, amely csak a tüneteket enyhíti, az okokat azonban nem szünteti meg. Pedig lehetséges a reflux betegség természetes kezelése, erről olvashat részletesen lejjebb.

Az epés reflux tünetei és a reflux természetes kezelése

Mi a reflux betegésg?

Ez az állapot akkor alakul ki, amikor a gyomorsav visszafolyva károsítja a nyelőcső felületét, és azon gyulladást okoz. A savas visszafolyás jelensége gyakori, főként dohányzó és fogamzásgátló tablettát szedők körében.

Már Hippokratész is azt mondta:

Testünk erőinek valamennyi összetétele közül a savak hatása a legkárosabb!

A reflux betegség tünetei

A reflux betegség leggyakoribb tünete a gyomorégés és a nyelőcső égése, melyről a betegek 83 %-a számol be. A savas gyomortartalom visszaáramolhat a garatba és a szájüregbe, ami miatt mellkasi fájdalom, nyelési nehezítettség és a fájdalmas nyelés is jelentkezhet. További tünetei az émelygés, teltségérzet, hányinger, puffadás. Az emésztési kellemetlenségben szenvedők közül azonban csak kevesekben tudatosodik az állapotuk, és amikor a gyomorégés elkapja őket, akkor elsősorban a tüneteket igyekeznek elnyomni - főként valamilyen savlekötő formájában.

A reflux betegség tünetei közé tartozik az is, ha a gyomorégés, a szegycsont mögött kialakult égő fájdalom, kisugározhat a nyakra, és az arc felé. Ennek oka főként a nyelőcső károsodása. A panaszok mind éhgyomorra, mind étkezés után jelentkezhetnek. Éjszaka, hajnalban felébredhet a kellemetlen maró érzésre. A baloldali mellkasi fájdalom képében is megjelenő tünetek hasonlóak a szívinfarktuséhoz.

A hosszú ideje fennálló, makacs köhögés, hörghurut hátterében is meghúzódhat reflux oesophagitis, sőt a savas belélegzés a hörgők irritációját is okozhatják, ezzel asztmás tüneteket provokálnak.

Ritkán érintheti a gégében lévő hangszalagokat is, de akkor krónikus laryngitist (gégegyulladás) okoz, amikor a betegnek tartósan rekedt a hangja.

Amennyiben a felsorolt tüneteket észleli magán, keressen fel bennünket!

A reflux kialakulásának lehetséges okai lehetnek:

• alacsony sósavtermelés
• amikor kórokozókkal állunk szemben

Hogy is járul hozzá ez a jelenség az emésztési zavarokhoz?

Amikor elfogyasztunk egy ételt, az elégtelen sav következtében az étel túl sokáig időzik a gyomorban, ez pedig elsőre telítettség érzetet ad, mely az étkezést követően túlságosan sokáig eltart. Eközben az epehólyag és a máj epeváladékot választott ki a vékonybélben, és arra vár, hogy semlegesítse a gyomorból érkező savas „levest”. Az epe különösen erősen lúgos és maró egyszerre, pont úgy, mint a lúg. A gyomor alatti területen összehúzódásokat okoz, és az epe így lövődik fel a gyomorba. Ez a kellemetlen érzet első jele. Ekkor azonban a gyomor riadót fúj, és megpróbálja az epét több savval lelocsolni. Ez nyomást gyakorol az egyébként már megdolgozott parietális sejtekre, és azok újabb adag sósavat termelnek, még jobban kimerítve a készletet. Ez a második adag sósav az, ami visszafolyhat a nyelőcsőbe és a nyelőcsőben gyulladást okoz. Ezt nevezzük refluxnak.

A reflux természetes kezelése

A reflux gyógyításának első lépése, hogy pontosan diagnosztizáljuk, mi a probléma oka. Ehhez nyújthat segítséget a biorezonancia.

A biorezonancia segítségével kideríthetjük, mely baktérium okozza a problémát, majd Dr. Hulda Clark féle Zapp metodus alapján azt kioltjuk a szervezetből. A problémát okozó baktériumok lehetnek:

• Helicobactérium,
• Campylobactérium
• Peptostreptococcus
• Enterococcinum
• Gastroenterocoli

A reflux tünetei és a reflux kezelése

A reflux tünetei és a reflux kezelése

A reflux ellen lúgos élelmiszerekkel

Mivel a semlegesítés rendszerint a folyamat során képződőnél több bázist igényel, a szervezet a bázisok tartalékolására kényszerül, ehhez azonban bázikus élelmiszerek kielégítő mennyiségű bevitelére van szükség. Tehát a reflux természetes kezelése lúgosságot javító élelmiszerek és étrendkiegészítők fogyasztásával kezdődik.

Az egészséges, teljes értékű táplálkozás sok bázisképzőt (K, Ca, Na, Mg) tartalmazó gyümölcsökben és zöldségfélékben gazdag, amivel elkerülhető a túlsavasodás. A gyümölcsökben található szerves savak szén-dioxiddá és vízzé bomlanak le, míg a bázikus elemek megmaradnak. Ha fokozott savasodás jön létre, kiegészítő bázis bevitelre is szükség van.

Lúgképző ételek, melyek fogyasztandók:

Sav-bázis egyensúly megtartása, gyümölcsök, friss gyümölcslevek, zöld levelek, zöldség-lé, gyökérfélék, nyers zöldségek, burgonya, burgonya-lé, csicsóka, uborka, tök, hagyma, fokhagyma, fűszernövények, gesztenye datolya füge.

Savképző ételek, melyek kerülendőek:

Húsfélék, egyes halak, állati zsírok, margarin félék, finomított olajak, diófélék, hüvelyesek, sajt, tojás, fehérlisztből készült ételek, fehércukor, édességek, alkohol, gyógyszerek.

A reflux lelki okai lehetnek

  • bosszúság
  • agresszió
  • félelem
  • bűntudat
  • kétség
  • stressz
  • céltalanság
  • feldolgozatlan lelki terhelések.

Kihez fordulhat?

Dr. Reményi Rozália természetgyógyász

Hívja most időpont egyeztetéshez!

Telefonos időpont egyeztetés

Hétköznap reggel 9:00 és 19:00 óra között.

Ha kezelés folyik, és nem tudom a telefont felvenni, rövidesen visszahívom Önt!