Telefon: 06-70/226-3024
Cím: 1036 Budapest, Kolosy tér 1/a 2. emelet

Óvjuk, hogy védelmezzen!

Óvjuk, hogy védelmezzen!
Naponta átlagosan négyféle kórokozó csap le ránk. Ez évente legalább ezerötszáz ostromot jelent!
Testünk számos pontján támadhatnak a mikrobák: sok vírus cseppfertőzéssel, a légzőrendszer útján jut a szervezetbe, egyes betegségeket előidéző baktériumok az étellel kerülnek be, más kórokozók pedig sérülések alkalmával – például a bőrön át behatolva – fejtik ki káros hatásukat. Testünk az immunrendszer kiépítésével, illetve működtetésével védekezik.
Az immunrendszerünknek kellő sebességgel kell felvennie a harcot a támadásokkal szemben, ezért az egész testet átszövő „haderővel” kell rendelkeznie, melynek harcosai szervezetünk bármelyik pontján készen állnak a küzdelemre. Az emberi szervezetnek millió és millió évre lehetett szüksége, hogy tökéletesen megszervezze e rendszer működését.A természetes vagy veleszületett immunrendszernek a kórokozó mikrobák azonnali elpusztításában van döntő szerepe: a szervezetbe jutó korokozót rögtön azonosítja, és megsemmisíti. A gyors „munkának” köszönhetően sokszor észre sem vesszük a káros mikrobák támadását. Vannak olyan alkalmak, – például egy köhögés vagy tüsszentés után – amikor másnapra-harmadnapra belázasodunk, és kialakulnak az influenzavírus által előidézett tünetek. Ilyen esetekben, általában olyan nagy mennyiségű vírus kerül a szervezetünkbe, amelynek legyőzésére a természetes immunrendszer „katonái” már nem képesek. Ekkor aktivizálódik a jóval bonyolultabb, de nagyon hatékony rendszer, az ún. adaptív vagy szervezett immunrendszer. Az eddig számunkra észrevétlenül működő immunrendszerünk ilyenkor érzékelhetővé válik, fájdalmas nyirokcsomó-duzzanat, levertség, láz hívja fel a figyelmet a létezésére, de ez segít abban, hogy végül is úrrá legyünk betegségünkön.

Képes vagyok kivédeni a támadásokat?

Nem szeretek gyógyszert szedni. Pontosabban, azt kellene inkább mondanom, hogy nem szeretnék gyógyszert szedni. Abban hiszek, hogy a szervezetemnek, vagyis az immunrendszeremnek, elég erősnek kell lennie ahhoz, hogy a vírusok ellen felvegye a harcot. Persze, a téli hónapokban egyszer-kétszer lebetegszem, ilyenkor vitaminokat és ásványi anyagokat szedek, és sok citromos teát iszom. Sikerült is minden megfázásból hamar meggyógyulnom. Az elmúlt télen azonban ezek a felépülések egyre hosszabb időt vettek igénybe, az amúgy 2-3 napos lábadozások eltartottak egy-másfél hétig is. Ennek két oka lehet, gondoltam, vagy a vírusok egyre erősebbek és „rafináltabbak”, vagy az immunrendszerem „elfáradt”. Ahogy közeledik a tél, fel szeretnék készülni, vagyis fel szeretném készíteni a szervezetem, hogy úgy védekezzen, és úgy vegye fel a támadókkal a harcot, mint régen.

Az immunrendszerünk 24 órás műszakban készenlétben áll. Véget nem érő feladataira való tekintettel, a „folyamatosan dolgozó” besorolást kaphatná. Szüntelenül védi szervezetünket a betegségokozóktól, ennél fogva az influenzás időszakban különösen sok tennivalója van.

Az immunrendszerünk képessége, vagyis az, hogy mennyire képes hatékonyan felvenni a harcot, számos tényezőtől függ. Az általános egészségi állapotunk, erőnlétünk, életmódunk, a táplálkozásunk és káros szenvedélyeink mind-mind befolyásolják a munkáját. Az ellenálló képesség nagymértékben lecsökkenhet a negatív gondolkodásmód, a zaklatott életvitel, a túlhajszoltság és a stressz miatt. Azt mondják, hogy nem a betegség a hibás, hanem a rossz életmód, a toxikusság, a nem megfelelő táplálkozás, a kevés testmozgás, a napfény hiánya és a stressz. Ezek hatására az immunrendszer működésében zavarok keletkeznek. Azonban az immunrendszer képes a regenerálódásra, ezt szolgálja az immunerősítő macskakarom és cink.

No tags for this post.