Telefon: 06-70/226-3024
Cím: 1036 Budapest, Kolosy tér 1/a 2. emelet

Miben más az ételallergia és az ételintolerancia?

Sokak nem tudják, mi a különbség az ételallergia és az ételintolerancia között.

Vannak, akik azt hiszik, az ételintolerancia csak az ételallergia egyik új definíciója, vagy az ételallergia egyik típusát nevezték el így. Pedig az ételallergia és az ételintolerancia között elemi eltérés van, amelyet így fogalmazhatunk meg:

Az ételintolerancia és az ételallergia között az egyik leginkább mérvadó eltérés, hogy míg az ételallergia okozta tünetekért kivétel nélkül mindig az immunrendszer a felelős, addig az étel-intolerancia tüneteiért az emésztőrendszer okolható.

Az kórismei és legelterjedtebb okozói

Miben más az ételallergia és az ételintolerancia?

Amikor ételallergia problémája van valakinek akkor az ételben jelen lévő allergén azonnali immunválaszt produkál, ami többek közt lehet bőrviszketés, bőrkiütés és légszomj is. Ezek a panaszok heveny lefolyásúak. Már kis mennyiségű élelmiszertől is kifejlődik.  Egy egyedi antitest termelés indul meg a testben, aminek a neve Immunglobulin E.

Jelentkezhet akár már az étkezés után is váratlanul egy súlyos allergiás roham, az úgynevezett anafilaxiás sokk, amely roppant veszélyes állapot, halált is okozhat (például a mogyoró esetében).

A legelterjedtebb allergiás panaszokat kiváltó ételek: dió, paradicsom, tej, tojás, szója, csirkehús, zeller, hal, búza (nem tévesztendő össze a gluténintoleranciával), egyes gyümölcsök, kukorica, hüvelyesek.

 

Az ételintolerancia panaszai és leggyakoribb kiváltói

Az étel-intolerancia esetében a panaszok lassan, órák, akár napok alatt fejlődnek ki. A tünetek kritikussága függ az elfogyasztott étel mértékétől. Jóval enyhébb, mint az ételallergia. A legtöbbször gyulladásos folyamatot alakít ki a bélrendszerben, amely következtében a bél immunrendszere Immunglobulin G-t termel. Előfordulhat, hogy ételintolerancia magától megszűnik. Ilyen eset például amikor valaki vékonybélgyulladástól szenvedett és abból meggyógyul, akkor egyes étel érzékenységi reakciók megszűnhetnek. Azonban az ételintoleranciát ajánlott odafigyelni rá, hiszen kifejlődhet belőle ételallergia.

Az ételintolerancia (krónikus élelmiszer-érzékenység) enzimhiányos rendellenesség, nem az immunrendszer okozza.

Az élelmiszer elfogyasztásának hatására fellépő tünetek okozója az emésztőrendszer működési zavara (enzim hiány, vagy az enzim elégtelen mennyiségű, vagy az aktivitása nem kielégítő). Az ételintolerancia lehet időleges is, valamiféle alapbetegség egyik mellékpanasza, ami a betegségből való kigyógyuláskor megszűnik. A szervezet tünetek sokaságával jelzi a fennálló rendellenességet.

Az ételintolerancia nem életveszélyes betegség, enyhébb, vagy erőteljesebb alakban rendszeresen jelentkezhetnek a panaszok, de sokszor évekig, latens formában is fennállhat. Akár évekbe vagy évtizedekbe is telhet, mire kifejlődik a súlyos tápanyaghiányos állapot.

Amikor ételintoleranciáról van szó, az elfogyasztott táplálék mértékétől függ a tünetek kialakulása és mértéke.

Tejallergia vagy tejintolerancia

Az ételallergia és az ételintolerancia közti fontos különbséget kiválóan bemutatja a tehéntej példája.

A tejfehérjére (kazein) egyes emberek allergiásak. A testük allergiás reakcióval válaszol a kazeinre, akár egy korty tej ivása után is. Ez az ételallergia.

A tejfehérjére sokan érzékenyek (intoleránsak) is lehetnek. Amikor ezek az emberek tejet isznak, az elfogyasztott tej mértékétől függően egy idő múlva megjelennek az ételintolerancia jellegzetes kórismei: haspuffadás, hasfeszülés, hasmenés, görcsölés, és a többi. Ez az ételintolerancia.

Az ételallergiát és az ételintoleranciát más-más teszttel lehet megállapítani.

Másképp megfogalmazva, ha szervezetünk valamiféle kóros étel fehérjét észlel az elfogyasztott élelmiszerben, testünk jelzi ezt, és különféle tünetek formájában válaszol rá. Ezt hívjuk étel-intoleranciának.

Összefoglaló

Ételallergia

Az ételallergia közvetlen immunreakció a bevitt élelmiszer és ételadalékokban jelenlévő allergénekre.

Az allergiás válasz kialakulása független a bevitt étel mértékétől.

Ételintolerancia

Az ételintolerancia a bevitt élelmiszer és ételadalékokban jelen lévő fehérjékre általában nem azonnal érkezik a reakció, a panaszok lassabban jelennek meg

A panaszok kialakulása, súlyossága függ a bevitt étel mértékétől.

Az ételallergia és ételintolerancia egyaránt jól felismerhető és kezelhető biorezonanciás kezeléssel. A biorezonancia olyan holisztikus vizsgálati és gyógyászati eszköz, amely egy tünet kiragadása helyett a test a lélek és szellem egységét újraalkotva teremt harmóniát és egyensúlyt a szervezetben.

Kattintson ide, ha bővebben szeretne olvasni a biorezonanciás ételallergia és intolerancia vizsgálatról.

Dr. Reményi Rozália természetgyógyász

Hívja most időpont egyeztetéshez!

Telefonos időpont egyeztetés

Hétköznap reggel 9:00 és 19:00 óra között.

Ha kezelés folyik, és nem tudom a telefont felvenni, rövidesen visszahívom Önt!