Telefon: 06-70/226-3024
Cím: 1036 Budapest, Kolosy tér 1/a 2. emelet

A gyümölcs a természet ajándéka.

A gyümölcs a természet ajándéka.

A gyümölcsök helyes arányban tartalmazzák a testünk felépítéséhez szükséges anyagokat. A gyümölcsöket alkotó sejtnedv 10-20 %-os cukoroldat. A különböző pektinek és a sejtek közötti ragasztóanyag is kémiailag “cukor”, a pektin kolloid természetű anyag. Duzzadóképességével, vízmegkötő képességével teljesíti feladatát. Toxinokat és baktériumokat köt meg a bélben, így teszi azokat ártalmatlanná, elősegítve kiürülésüket a szervezetünkből.

Csak az éppen megérő gyümölcsben van lényeges mennyiségű és számunkra hasznosítható pektin. Az éretlen gyümölcsben még nem, a túlérettben már nem duzzadóképes, cukorrá alakult.

A gyümölcscukor emésztése még a beteg és legyengült szervezetnek sem okoz nehéz munkát, könnyen felszívódik. Itt is fontos megemlíteni az alapos rágást és nyállal való elkeveredés fontosságát. A szénhidrátok -márpedig a cukor szénhidrát-már a szájban megkezdik a lebomlást az ott termelődő enzimek hatására. Ha nem adjuk meg a lehetőséget enzimjeinknek a kibontakozásra, annak csak mi látjuk a kárát.

A gyümölcssavak a gyümölcscukorral együtt serkentik a bélmozgást. A bélben a káros baktériumok tevékenységét, a rothadást gátolják. A gyümölcsökben lévő három leggyakoribb sav a citromsav, a borkősav és az almasav. A megfelelő mennyiségű citromsav jó a szervezetnek, de a túl sok már ártalmas. A citromsav fölösleg elsavasíthatja a vért. Savas irányba tolódhat el a vér kémhatása a sok cukortól, zsírtól és fehérjétől is. A legtöbb citromsav a citrusfélékben van. Túlzott fogyasztását kerüljük. A másik fontos gyümölcssav a borkősav. A legtöbb a szőlőben található belőle. Ez a sav gátolja sok káros penészgomba-és baktériumfaj növekedését. A harmadik említésre méltó gyümölcssavat, az almasavat viszonylag nagyobb mennyiségben az alma, a sárgabarack, a cseresznye, a szőlő, az őszibarack, a szilva tartalmazza.

Ez az anyag kitűnő fertőtlenítőszer. Tisztítja a beleket, veséket, májat, gyomrot, megszünteti a bélfertőzést, oldja a káros stresszhatásokat. Növeli az étvágyat. A gyümölcslevekben az erőteljesen baktériumölő tulajdonságú savakon kívül nagy hatású enzimek is találhatók. A friss gyümölcslevek enzimjei szinte átöblítik az egész emésztőrendszert olyan módon, hogy segítik megemészteni és semlegesíteni a fehérje és zsír túlfogyasztásából fennmaradt anyagokat. A rendszeres gyümölcslé fogyasztás eredményeképpen ezek az enzimek bekerülnek a véráramba is és test szerte megtisztítják a sejteket, a különböző szöveteket, szerveket az említett fölösleges és káros anyagoktól.

A gyümölcsök ásványi anyagokban, nyomelemekben, vitaminokban is bővelkednek. Az ásványanyag-tartalom nem nagy, de élettani szempontból fontos, mert jól felszívódó alakban van jelen.

Csak néhányat kiemelve:

  • Sok kalcium van az eperfa gyümölcsében, szamócában, szederben, ribiszkében, csipkebogyóban.
  • Vasat tartalmaz jól felszívódó formában az egres, a ribiszke, csipkebogyó
  • C-vitamin a csipkebogyóban, citromban, egresben, cukordinnyében, fekete ribiszkében, narancsban, gesztenyében van jelentisebb mennyiségben.

Mindennap legyen gyümölcs az étrendünkben. Kívánatos lenne, ha naponta egy étkezés csak gyümölcsből állna.

Ajánlatos minden héten egy gyümölcsnap tartása, főleg a 40 éven felülieknek, mert megelőzi az anyagcsere betegségek kifejlődését.

Mit jelent a gyümölcsnap?

A gyümölcsnap azt jelenti, hogy egész nap csak érett, jól megmosott, langyos, nyers gyümölcsöt eszünk magában, (esetleg kovásztalan barna kenyérrel) alaposan megrágva.

Kíméli és regenerálja a májat és a vesét, kedvezően befolyásolja a bör állapotát és működését,

regenerálja a szívet, az ereket és az izomrendszert, kiüríti a salakanyagokat, fokozza a szervezet ellen állóképességét.

Összefoglalva: érelmeszesedés, magas vérnyomás, köszvény, reumatikus betegségek, börbajok, idult székrekedés, elhízás és más anyagcsere-betegségek esetén különösen hatékony.

forrás: Gyógyító konyha című könyv.

No tags for this post.